top of page

Cos Oracle

 

La proposta cos oracle té dues fases.

 

En la primera, a través del cos i el moviment, obtenim respostes significatives per la nostra vida.

En la segona, a partir d’aquesta resposta, construïm un símbol personal per plasmar el nostre propòsit.

 

La primera es basa en la capacitat del cos per accedir a la informació. És molt més fàcil canalitzar informació que serveixi per altres persones que la referida a un/a mateix/a. Un exemple conegut de la utilització d’aquesta capacitat son les constel·lacions i els moviments sistèmics.

Dins d’aquesta primera fase podem diferenciar tres parts:

  • Convertir la pregunta en unitats oraculables. Es a dir, definir els elements que les persones representaran. Un exemple molt simple es si una persona dubta en canviar de feina. En aquest cas, les unitats oraculables serien tres: Ella, la feina actual i la feina nova.

  • L’oracle, en el que les persones es mouen lliurement, deixant-se portar per les sensacions, emocions i pensaments que estiguin experimentant.

  • Anàlisi i reflexió. En aquesta darrera fase, les persones que han representat les unitats oraculables expressen el que han sentit, responen a les preguntes de qui ha oraculat i fem també un anàlisi descriptiu i interpretatiu del que ha succeït inspirat en l’anàlisi semiòtic del discurs.

 

D’aquesta informació concretem una intenció en una frase auto afirmativa i construïm un símbol personal, que després formarà part d’un altar col·lectiu, finalitzant amb una visualització grupal para que aquesta intenció es materialitzi.

Per més informació sobre plasmar la realitat recomano El Kibalión comentat per Emilio Carrillo, los 11 pasos de la mágia, de Jose Luis Parise o los 7 códigos andinos de Miguel Valls.

 

Com a preparació prèvia per l’oracle, es fan propostes que tenen a veure amb les temàtiques que les persones aporten.

 

A continuació faig una ressenya de les pràctiques i disciplines més importants que han inspirat Cos Oracle. Totes elles han influenciat d’una forma o una altre per configurar Cos Oracle. Algunes, de forma més estructural i d’altres de forma mes casual, en funció dels temes aportats pels participants.

 

El cos s’expressa lliurement.

 

Dansa Creativa[i]. La dansa creativa busca la llibertat de moviment, sense intenció, el cos com a expressió de la nostra essència.

Dansa Butoh[ii]. Per una banda la llibertat d’expressar qualsevol contingut intern, sigui fosc o lluminós, i la connexió profunda que implica.

Kun Dance. Una visió que integra una dimensió artística i terapèutica.

Totes tres comparteixen la preséncia, com a condició per la autenticitat de la dansa.

Seitai: com a pràctica d’autoconsciència, no te una intenció artística, si no d’autoconsciència i salut.

 

Capacitat del cos de canalitzar informació.

 

Tot i que aquesta capacitat ha estat desenvolupada i pels chamans de tot el món, la visió sistèmica va incorporar aquesta facultat al món occidental.

 

Arts marcials internes.

 

El que aporten les arts marcials internes a Cos Oracle s’ubica en la preparació prèvia a l’oracle, especialment quan hem de treballar la polaritat i l’empoderament. Esta molt en funció dels temes aportats pels participants.

En síntesi, el que aporten es:

I-chuan[iii] i Tai-chi[iv]. Estructura corporal i el principi dels oposats complementaris.

Aikido[v]: els principis d’unió, harmonia i el camí de la no resistència.

 

Metodologia

 

La metodologia, tot i que ha estat una construcció personal, te molts vincles amb l’estructuralisme[vi], especialment en el fet de diferenciar diferents nivells o dimensions del fenomen. Però també m’ha aportat l’anàlisi semiòtic, tal i com s’ha aplicat en la pràctica psicomotriu, especialment per que permet diferenciar la informació “objectiva” de la interpretació.

L’anàlisi semiòtic integra una visió mes descriptiva amb una lectura simbòlica. En aquest sentit per a mi, ha estat una gran font d’inpiració els autors que han desenvolupat la seva obra en aquest àmbit[vii].

 

 

 

 

 

[i] La meva referent és Ona Mestre

[ii] Els meus referents principals: Marlene Joebstl i Atshushi Taquenouchi.

[iii] El meus referents: Fernando Lasa i Juanolo Gutierrez.

[iv] Els meus referents: Jordi Serra i Tew Bunag.

[v] Els meus referents: Jordi Serra i Kenjiro Yosigasaki.

[vi] Lévi-strauss, J.C.; Seaussure, F.; Propp, V i Barthes, R.

[vii] Jung, C.G. i Campbell, J.

bottom of page