top of page

COS ORACLE

Ancla 1

Què és Cos Oracle i cóm va néixer?

Cos Oracle és una síntesi de diverses pràctiques que conflueixen en una finalitat, alinear-nos amb el nostre propòsit.

Es pot dir que Cos Oracle va néixer en un taller de dansa[i] en el que vam anar en trios en actitud silenciosa cap un bosc i allà dues de les persones improvisaven una dansa per un tercer. La dansa que em vam fer les meves companyes em va impressionar tant, em parlava tant de mi, que a la segona volta vaig pensar: perquè no l’hi faig una pregunta? Per que la dansa no pot ser un oracle? I així ho vaig fer. La resposta va ser tan clara que, a partir d’aquest fet i amb la inspiració d’altres pràctiques, vaig concebre Cos Oracle.

També he de citar una prèvia per la que, lamentablement, no puc donar referències per falta de memòria. Va ser en la escola Carme Aymerich al final de la dècada dels 90. En una experiència proposada per els coordinadors per les persones que fèiem o rebíem formacions aquell any. Una dona (ara no recordo si mexicana o colombiana) t’agafava la ma i després ballava la teva vida. Em va impressionar molt que aquesta persona pogués realment ballar coses de la meva vida havent tingut només un contacte físic.

A partir de la experiència en el bosc, vaig començar a fer tallers de cos oracle a Catalunya, Perú i Argentina i vaig sentir la necessitat de ampliar aquest procés preparant el cos i el grup amb dinàmiques que tingueren a veure amb els temes que la gent portava. I vaig veure que acostuma a ser rellevant l’empoderament a través del cos que donen les arts marcials internes[ii] i la connexió, obertura i fluïdesa que donen la dansa creativa[iii] i la dansa butoh[iv] la dansa creativa i la dansa butoh, per la qual cosa vaig incorporar propostes d’aquestes pràctiques adaptades a cada grup.

I també he de anomenar la meva experiència com a participant i representant en moltes constel·lacions i moviments sistèmics. I d’altres situacions terapèutiques i creatives on es dona la màgia, baixa informació, flueixes en un estat atemporal o, en definitiva, i pots acccedir a un estat de consciència no ordinari.

També calia que el discurs corporal que es generava en cada oracle es pogués enregistrar per tenir, no nomes la possibilitat de fixar-ho per recordar-ho, si no també per poder donar una devolució diferenciant els fets objectius de les interpretacions. I quina millor eina pe això que l’anàlisi semiòtic, que analitza qualsevol tipus de discurs[v].

Una vegada obtinguda la resposta, cal concretar la nostra intenció en paraules i en un símbol perquè pugui materialitzar-se. Per això vaig recórrer al llenguatge simbòlic[vi]. Aquest llenguatge, que fins llavors havia estat principalment un mitjà per portar a la consciència determinats continguts evidenciats prèviament, es va transformar en una eina útil per crear realitat.

 

Quin son els objectius de Cos Oracle?

Es poden sintetitzar en:

  • Empoderar-se integrant aspectes de l’ombra que ens boqueixen i experimentant certs principis de les arts marcials internes.

  • Descobrir formes de canalitzar a través del cos informació significativa per nosaltres i per els altres.

  • Concretar la nostre intenció a través de la paraula i d’un símbol personal.

En síntesi, tots aquests objectius apunten a crear la pròpia realitat.

 

Tres moments en un cicle continu.

Aquests objectius esmentats formen part d’un cicle continu. Finalment el procés ha quedat definit en tres tallers. Es pot entrar per qualsevol dels moments del cicle. O fer només un d’ells.

Hi ha dos formats possibles de taller:

  • Tres tallers integrats tal i com s'expressa a continuació.

  • Taller únic. Cada taller te sentit fer-lo per separat, especialment el segon que és on es posa el cos a disposició de la informació. Pot ser de 4 o 5 hores o de 8 hores.

 

Procés de tres tallers

Integrar l’ombra 

L’ombra conté un immens potencial d’energia. L’ombra es un gran sac que recull tota mena de continguts: vivències arcaiques, emocions, creences, etc. Es necessària pel psiquisme. Si poséssim tota la llum i la enlluernéssim totalment, el psiquisme no podria suportar-ho, però es convenient fer immersions de quan en quan i rescatar alguns continguts que boqueixen la nostra evolució.

Hi ha una part de la ombra que es l’energia animal.

El primer que farem en aquest taller es explorar aquesta energia. Aquesta energia es molt primària i instintiva, però es essencial per la vida.

En un segon moment obrirem la mirada cap els aspectes mes secundaris de la forma: experiències, emocions que ens boqueixen, creences. Ho farem a través de una visualització i aquesta visualització serà elaborada a través de diferents llenguatges, corporal, plàstic i paraula.

Les cultures mes lligades a la terra i la natura, com les americanes originaries consideren que cada animal té un determinat poder. Els consideren éssers aliats que poden ajudar-nos en el nostre propòsit. Per a mi es una referent important en aquest sentit  és Karina Malpica que ha creat el "Juego de los animales de poder", que utilitzo bastant amb infants. I també Jamie Sams i David Carson amb el llibre i cartes "Las cartas de la medicina", mes complex i profund, que veig més per adults.

Si voleu aprofundir més en el tema de la ombra, per a mi són referents importants Enric Corbera i Virgnia Gawel. En YouTube Enric Corbera té uns quants vídeos on parla de l'ombra. Jo recomano per començar ¿Quién eres cuando nadie te ve? Conoce tu sombra. de Enric Corbera i de Virginia Gawel "Integrar la sombra".

Una vegada hem fet conscients i integrat aspectes de l’ombra, estem disponibles per fer preguntes, per definir amb mes claredat el nostre camí. Això correspon al segon taller.

 

De cara als dos tallers següents, considero interessant llegir el kibalión, i escoltar a Jose Luis Parise i Miguel Valls. Del primer es pot començar per "Los once pasos de la mágia" i del segon per Los siete códigos andinos i Los cuatro caminos de la mágia.

També es molt útil poder accedir al article Los once pasos de la mágia que es pot descarregar en pdf.

També recomano molt el llibre "Resetea tu mente" de Mario Alonso Puig que per fer-vos una idea existeix en versió reduida en Youtube.

I per aprofundir en el sentit de l'art per crear realitat pròpia: "El arte de crear realidad" 

Oracle.

 

En aquesta segona part (si es fa el tres tallers) o taller (si es fa un de sol) és quan fem l’oracle, és a dir, posar el cos en disposició per canalitzar informació que pugui ser significativa per nosaltres i pels altres.

Podem diferenciar tres parts:

  • Convertir la pregunta en unitats oraculables. Es a dir, definir els elements que les persones representaran. Un exemple molt simple es si una persona dubta en canviar de feina. En aquest cas, les unitats oraculables serien tres: ella, la feina actual i la feina nova. Aquesta fase es millor fer-la abans del taller: de vegades porta un temps aquesta concreció.

  • L’oracle, en el que les persones es mouen lliurement, deixant-se portar per les sensacions, emocions i pensaments que estiguin experimentant.

  • Anàlisi i reflexió. En aquesta darrera fase, les persones que han representat les unitats oraculables expressen el que han sentit, responen a les preguntes de qui ha oraculat i fem també un anàlisi descriptiu i interpretatiu del que ha succeït inspirat en l’anàlisi semiòtic.

 

Igualment aquest taller acaba formulant un decret personal en relació a la informació obtinguda. Això s’elaborarà molt més en següent taller en el cas de fer-se els tres integrats.

 

El simbol personal 

 

La darrera fase del procés consisteix en la elaboració d’un simbol personal que concreti la nostra intenció.

Abans d’entrar en la elaboració material del objecte, explorarem el moviment meditatiu, sense intenció i sense forma. Les persones que tinguin una intenció clara hagin fet o no el taller anterior tindran la oportunitat de rebre informació rellevant, matissar i elaborar-la.

Qui no tingui una intenció definida es el moment per concretar-la.

Desprès de la fase corporal també hi ha un moment plàstic i de paraula.

 

La segona part s’inicia amb una visualització per que la intenció es pugui sintetitzar en una imatge simple.

Hi haurà materials disponibles, o els que hagin portat els participants, per construir un objecte. Es pot re elaborar les creacions anteriors.

Posteriorment, amb aquest objecte construïm un altar col·lectiu que funciona com un amplificador de les intencions contingudes en els símbols.

 

En definitiva, tot i que el procés esta pensat per realitzar-se en aquest ordre, es possible entrar en el cicle per qualsevol punt o realitzar només un taller.

 

Preus i condicions

 

El preu per taller unitari de 8h. es de 90€

Els tallers de 4h. son a 50€

Si t’apuntes als tres i pagues la matrícula abans de l’1 d’octubre tindràs un 10% de descompte.

La matrícula sortiria a 45€ i les tres quotes de cada taller a 30€.

Si tu o els teus infants fan alguna pràctica regular amb mi, posat en contacte amb mi, perquè tens també descomptes addicionals.

 

Hi ha tres formes de pagament

Al comptet

Transferència: faciltaré IBAN i enviar comprovant per mail o WhatsApp

Bizum al 615937917 i enviar comprovant per WhatsApp

En qualsevol cas, en asumpte posa CO- el teu nom i envia comprovant per WhatsApp o mail.

 

 

[i] Dominik Boruki era el facilitador

[ii] Els meus referents en arts marcials internes son Jordi Serra, Tew Bunag, Juanolo Guitierrez, Kenjiro Yosigasaki i Fernando Lasa.

[iii] La meva referent es Ona Mestre

[iv] Els meus referents principals: Marlene Joebstl i Atshushi Taquenouchi

[v] I que en la meva formació de pràctica psicomotriu vam aprendre a utilitzar (Darrault, I.). Els meus referents teòrics: Lévi-strauss, J.C.; Seaussure, F.; Propp, V i Barthes, R.

[vi] Els meus referents teòrics: Jung, C.G. i Campbell, J.

bottom of page